Menu Sluiten

Génér’actions om het beter te doen, samen!

Génér’actions heeft op donderdag 20 juni 2024 in het Vieux Cèdre haar kandidaten voorgesteld voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober. De presentatie van de lijst gebeurde in aanwezigheid van een goed honderdtal enthousiaste supporters, waaronder Jean-Luc Crucke (federaal volksvertegenwoordiger – Les Engagés) en Vincent Palermo (Waals parlementslid – MR). 🙌

Versterkte prioriteiten door de mening van de burgers

Voor hij de kandidaten voorstelde, benadrukte Marc Vanderstichelen, kandidaat-burgemeester, dat vijf prioriteiten in wezen waren gepresenteerd tijdens de persconferentie in februari. “We hebben vervolgens de hele bevolking bevraagd om de vinger aan de pols te houden, om te zien wat de prioriteiten van de inwoners van Edingen zijn. Met meer dan 1.700 antwoorden is de conclusie heel duidelijk: de burgers willen iets anders.” legt Marc Vanderstichelen uit. “Dit iets anders komt overeen met de prioriteiten die we hadden bepaald.”

De prioriteiten zijn als volgt:

  • Herbalanceren van de investeringen in mobiliteit: voortzetten en aanmoedigen van zachte mobiliteit terwijl ook de toegang tot voertuigen wordt gegarandeerd, met name door het ontwikkelen van parkeergelegenheid om de toegang tot winkels te bevorderen. Het bevorderen van de harmonieuze co-existentie van verschillende vervoersmiddelen. Herzien van het verkeersplan, met name in het Klein-Park.
  • De diensten aan de burgers verzekeren: de stad Edingen biedt tal van diensten aan de burgers die aanzienlijke investeringen vergen (crèche, Nautisport, OCMW, park…). In een tijd waarin gemeenten financieel worden gewurgd, zal de uitdaging voor de volgende meerderheid zijn om deze diensten onder de beste voorwaarden te kunnen blijven aanbieden.
  • Verbeteren van de openbare netheid en onderhouden van de infrastructuren: 80% van de respondenten van de enquête vinden de stad vuil! Génér’actions wil daarom het lokale openbare netheidsplan versterken, de groene ruimtes, paden, bermen en grachten onderhouden, zowel op gemeentelijke als regionale wegen. Niet te vergeten de wildstortingen en overlast zo streng mogelijk te bestraffen.
  • Herzien van het afvalbeleid: heroverwegen, in de brede zin en in overleg met de burgers, van de organisatie en het beheer van afval. Het opnieuw invoeren van de ophaling van PMC en de mogelijkheid overwegen om een ophaling van organisch afval toe te voegen naast de ondergrondse containers.
  • Versterken van de betrokkenheid van de burgers in het besluitvormingsproces: het communicatiever maken van de communicatie om verkeerde interpretaties, nepnieuws en burgerlijke frustraties te voorkomen (bijvoorbeeld door het creëren van een digitale nieuwsbrief naast Edingen Nieuws). Deze betrokkenheid moet ook eindelijk de oprichting van verschillende Adviescommissies zien (voor ouderen, voor jongeren, voor dierenwelzijn, voor cultuur en sport, en niet te vergeten voor milieu en klimaat).

Génér’actions de enige echte mogelijkheid tot verandering

Als we de politieke situatie analyseren, lijkt het duidelijk dat de partijen van de huidige meerderheid geen verandering wensen. Als we in Wallonië 50 tinten links hadden, hebben we in Edingen 50 tinten groen. Alles wijst erop dat de huidige meerderheid graag nog een termijn wil. Gezien deze situatie is Génér’actions het enige geloofwaardige alternatief. Wanneer de vertegenwoordiger van En Mouvement spreekt over een herverdeling om het burgemeesterschap te verkrijgen, weet hij heel goed dat zijn enige kans om dit te bereiken is om door te gaan met Ecolo. Conclusie: stemmen op En Mouvement is stemmen op Ecolo en de status quo.

Marc Vanderstichelen legt uit: “Met ons is het duidelijk, als de Edingenaren ons de absolute meerderheid geven, dat wil zeggen minstens 12 zetels, gaan we alleen. De resultaten van de verkiezingen op regionaal en federaal niveau zijn veelbelovend: MR en Les Engagés vertegenwoordigen 56% van de stemmen in Edingen. De kandidaten Annelise Deville en Christine Leroy hebben de twee beste scores behaald van alle Edingen-kandidaten, zelfs ruim de score van een minister overschreden. Het is dus heel goed mogelijk om dit te bereiken. Ten slotte, stemmen op Génér’actions (MR/Engagés), is ook jezelf verzekeren van ongekende mogelijkheden van doorverwijzing binnen de toekomstige regionale en federale coalities.”

De kandidaten klaar om het programma te verdedigen en vooral uit te voeren

  1. Marc VANDERSTICHELEN
  2. Annelise DEVILLE
  3. Sébastien RUSSO
  4. Christine LEROY
  5. Sébastien VANBELLE
  6. Valentine PARY
  7. Jacques DELAUTRE
  8. Françoise VANDONINK
  9. Lilian DURITA
  10. Isabelle PLETINCKX
  11. Jean-François BAUDOUX
  12. Nathalie COULON
  13. Andrew CLAES
  14. Jo’An NOPÈRE
  15. Alain MEURANT
  16. Helen LAKAMA
  17. Tim DEGLAS
  18. Mireille KAMWA
  19. Stefan ROOSEN
  20. Te bepalen
  21. Te bepalen
  22. Catherine LEBLON
  23. Geoffrey DERYCKE